18 Mayıs 2011 Çarşamba

TEK KULLANIMLIK ŞİFRE İŞE YARADI



Sanal bankacılıkta dolandırıcılık olayları tek kullanımlık şifrenin zorunlu hale gelmesinden sonra büyük azalma gösterdi.
Sanal Banka Mağdurları Derneği Başkanı Cem Polatoğlu, ”tek kullanımlık şifre” uygulaması sayesinde sanal banka dolandırıcılığının yüzde 70 oranında azaldığını, ancak, dolandırıcıların yeni yöntemler geliştirdiğini bildirdi.


Polatoğlu, 1 Ocak 2010 tarihi itibariyle bireysel internet bankacılığına giriş için SMS’le gelen ”tek kullanımlık şifre” kullanımının zorunlu hale geldiğini hatırlattı.

Bu uygulamanın internet bankacılığında dolandırıcılık olaylarına büyük ölçüde çare olduğunu belirten Polatoğlu, ”Zaten dünyanın hiçbir yerinde güvenlik önlemleri isteğe bağlı değil, mecburidir. Türkiye’de ise tek kullanımlık şifrelerin gönderildiği SMS’ler ücretlendiriliyordu ve kullanımı müşterinin tercihine bırakılıyordu. Sonunda bu mecbur kılındı. Tek kullanımlık şifre uygulamasından sonra dolandırıcılıklar yüzde 70 oranında azaldı, ancak, yeni yöntemler gelişti. 2010 yılının başından, 2011′in ilk 3 ayına kadar binin üzerinde dolandırıcılık başvurusu aldık” dedi.

Polatoğlu, eskiden, bankadan gelen e-posta ya da bankanın gerçek sitesiymiş görünümü verilen sahte siteler vasıtasıyla şifre ve parolaları ele geçirme yöntemiyle kullanıcılar dolandırılırken, bu kez çok daha farklı yöntemle, cep telefonun SIM kartı elde edilerek dolandırıcılık yapıldığını kaydetti.

Nasıl Yapılıyor?

Bu uygulamanın ”araya girme yöntemi” olarak adlandırıldığını belirten Polatoğlu, şöyle devam etti:

”Bunun için mağdurun kimliğinin detayı ya da fotokopisi temin ediliyor. Dolandırıcılar bunu işbirlikçilerden de elde edebiliyorlar. Örneğin, Türkiye’de en ufak bir şirkete giriş yapılırken bile kimliğinizi bırakmak zorunda kalıyorsunuz. Kimlikler anne ve baba ismi de dahil birçok bilgiyi içeriyor. Bunlar kötü niyeti kişilerce toplanıp, belli ücret karşılığı satılmakta. Büyük şirketler bile istemeden bu tür dolandırıcılıklara aracı olmakta.

Dolandırıcı, bu şekilde elde ettiği kimlik bilgileri ya da fotokopisiyle GSM operatörüne başvurup, mağdurun telefon numarası için yeni bir SIM kart çıkartıyor. Sonra kimlik bilgilerini ve çıkartılan SIM karta SMS’le gelecek tek kullanımlık şifreyi kullanıp, internet bankacılığından hesabı boşaltıyor. Mağdur durumu fark edene kadar iş işten geçmiş oluyor.”

Çözüm Önerisi

Bu tür dolandırıcılığın önüne geçmek için, tüm dünyada 1,5 dolar değerinde bir cihazın kullanıldığını belirten Polatoğlu, şöyle devam etti:

”Söz konusu cihazı bilgisayarınızın USB girişinden bağlayıp, bankaca verilen kartınızı bu cihazdan geçirip, kart şifrenizi giriyorsunuz. Banka da canlı olarak sizin orada olduğunuzu anlıyor ve o zaman işleminizi yapıyor. Dolandırıcının sizi soyması için şifre ve parolanızı bilmesi yetmiyor, kartınızı çalmak ve şifresini de bilmek zorunda. Bu uygulanırsa, dolandırıcılıklar hemen hemen bitecektir.

Mobildev OTP SMS

OTP SMS anlık SMS gönderim servisidir. Belirli bir süre içinde gönderilmesi gereken mesajlar için OTP SMS servisi kullanılabilir. Islak imza gerektirmeyen fakat güvenlik veya yetkili kişi onayları ile devam edilmesi gereken işlemlerde kullanabileceğiniz, kolay ve hızlı bir çözümdür.

  • OTP SMS servisi sadece Turkcell aboneleri veya Turkcell servislerinden birini kullanan müşteriler için kullanılır!
  • Servis kapsamında gönderilen mesajlar sadece anlık ve tek kullanım içindir; herhangi bir tanıtım, reklam ve açıklama içermez.
  • OTP SMS gönderimi, Mobildev WEB Edition programı içerisinden gerçekleştirilir.

Mobildev OTP SMS Avantajları

  • Yüksek derecede güvenlik sağlar.
  • Pratiktir, özel bir eğitim gerektirmez.
  • Mevcut sisteminize uyum sağlama esnekliğine sahiptir.
  • Düşük ve sabit maliyetle uzun vadede kazanç sağlar.
  • Çalınma, kaybolma, kopyalanma gibi risk faktörlerinden etkilenmez.

Ayrıntılı bilgi için: 444 0 554

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.