26 Kasım 2010 Cuma

SMS ve KONUŞMA REKORU!


Turkcell aboneleri, 15-19 Kasım tarihlerine denk gelen arife ve bayram günlerinde toplam 1 milyar 310 milyon SMS gönderip, 443 milyon görüşme gerçekleştirerek yakınlarıyla yaklaşık 800 milyon dakika konuştu.



Bayramlaşmak için bir araya gelme fırsatı bulamayan Turkcellliler, sevdiklerini Turkcell’in 3G altyapısı sayesinde kameralı cep telefonlarından görüntülü arayarak da hasret giderdi.



Turkcell 3G, bayram boyunca yaklaşık 1 milyon dakika görüntülü görüşme hizmeti sundu. Yapılan açıklamaya göre, Turkcell aboneleri bayramın ilk günü yaklaşık 340 milyon kısa mesaj göndererek SMS trafiğinde yeni bir rekora imza atarken, arife ve bayram günlerinde gönderilen toplam mesaj sayısı ise 1 milyar 310 milyona ulaştı. Turkcellliler, arife ve bayram günlerinde toplam 443 milyon görüşme gerçekleştirerek yakınlarıyla yaklaşık 800 milyon dakika konuştu.

24 Kasım 2010 Çarşamba

İzinsiz SMS ve E-Postalar Tarihe mi Karışacak?

Mağazaların, firmaların, bankaların pazarlama için cep telefonu ve elektronik posta ile gönderdiği mesajlar sona eriyor.


Hükümet, sanal alışverişin daha güvenilir ve şeffaf hale getirilmesini öngören Elektronik Ticaretin Düzenlenmesine İlişkin Yasa Tasarısı’nı, TBMM’ye sunulmak üzere Bakanlar Kurulu’nda imzaya açtı.


Bakanlar Kurulu’nda önceki gün kabul edilen 16 maddelik Elektronik Ticaret Kanun Tasarısı’nda, “istek dışı” haberleşme yasaklanıp, 10 bin liradan 100 bin liraya kadar idari para cezası getirilirken, indirim, hediye, promosyon ve yarışmalara da çeki düzen verildi. Adalet Bakanlığı’nca, “AB Elektronik Ticaret Direktifi’ne” uyum sağlanması amacıyla hazırlanan “Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun Tasarısı” önümüzdeki günlerde Meclis’e sevk edilecek.


Milliyet gazetesinin haberine göre, tasarı şu düzenlemeleri içeriyor:


- İnternetten verilen siparişlerde alıcı yanıltılamayacak. Hizmeti sunan, ödeme bilgilerinin girilmesinden önce, ödenecek toplam bedel de dâhil olmak üzere, sözleşmenin şartlarının alıcı tarafından açıkça görülmesini sağlayacak. Buna aykırı hareket edenlere 1000 TL’den 5 bin TL’ye kadar ceza verilecek.


- Elektronik ortamdaki ticarette gerçek ya da tüzel kişinin açıkça belirlenebilir olmasını sağlayan bilgiler yer alacak.


- İndirim ve hediye gibi promosyonlar ile promosyon amaçlı yarışmaların bu niteliği açıkça belirlenecek. Bu hükme aykırı hareket edenlere 2 bin TL’den 15 bin TL’ye kadar ceza verilecek.

İleti Reddedilebilecek


- Alıcılar diledikleri zaman, hiçbir gerekçe belirtmeksizin ticari elektronik iletileri almayı reddedebilecek. Talebin ulaşmasını müteakip gönderici 3 iş günü içinde alıcıya elektronik ileti göndermeyi durduracak. Buna aykırı hareket edene 2 bin-15 bin TL arası ceza verilebilecek.


- İstek dışı elektronik iletiler, “önceden izin alınarak” (opt-in) gönderilebilecek. Abone ve kullanıcılara, önceden izinleri alınmaksızın otomatik arama makineleri, fakslar, e-posta, kısa mesaj gibi elektronik haberleşme vasıtalarının kullanılmasıyla doğrudan pazarlama, siyasi propaganda veya cinsel içerik iletimi gönderilemeyecek. Bu girişimde bulunanlara 10 bin-100 bin TL arası para cezası verilecek. İleti gönderme girişiminin tekrarlanması halinde bu ceza 10 katına kadar artırılabilecek.


- Ancak esnaf ve tacirler için istisna uygulama yapılacak. Buna göre, esnaf ve tacirlerin reklam gibi ticari faaliyetlerine ilişkin haberleşme ihtiyacı göz önüne alınarak “ilk elektronik iletiden sonra bunu almayı reddetme hakkı”(opt-out) sağlayan sistem uygulanacak. Böylece esnaf ve tacir, ilk maili aldıktan sonra istedikleri zaman istedikleri iletiyi reddedebilecek.


Bilgi Verme Yükümlülüğü Getirildi

Elektronik Ticaret Kanun Tasarısı’nda, hizmet sağlayıcılarına elektronik sözleşmelerde belirlenen şekilde bilgi verme yükümlülüğü de getirildi. Böylece, elektronik hizmetin alıcısının satın alacağı mal ya da hizmeti tanıyabilmesi, onu yanıltabilecek bilgilerin önüne geçilmesi sağlandı. Sözleşmenin erişilebilir kılınması ve hataların sonradan düzeltilmesine imkan verilmesi amaçlandı.

22 Kasım 2010 Pazartesi

Sen Sus SMS’in Konuşsun

Türkiye’de 2010’un üçüncü çeyreğinde 39.8 milyar SMS gönderildi. Bu tarihi bir rekor. Günde 432 milyon SMS’e karşılık geliyor. Son bir yılda abone azaldı, SMS’te 6 milyarlık büyüme var.

Türkiye’de cep pazarında gönderilen SMS sayısı 2010’un üçüncü çeyreğinde (temmuz-ağustos-eylül) adeta patladı. Üç ayda gönderilen SMS rakamı tarihi bir rekora imza atarak 39 milyar 770 milyonu aştı. Geçen yıl üçüncü çeyrekte 33.8 milyarlık SMS rakamı açıklanmıştı. Bu yükselişin son bir yılda abone sayısında yaşanan gerilemeye karşın yakalanması dikkat çekiyor. Geçen yıl üçüncü çeyrekte 63.6 milyon abone vardı, 2010’un son çeyreğinde bu sayı 61.9 milyon.



18.8 Milyarı Turkcell’den


-  Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) 2010 yılının son üç aylık dönemini kapsayan araştırmasına bakıldığında SMS pazarının da lideri Turkcell oldu.

-  18 milyar 860 milyon SMS Turkcell’den gönderildi.

-  Vodafone 11 milyar 160 milyon rakımıyla ikinci oldu.

-  Avea üzerinden gönderilen SMS sayısı 9 milyar 750 milyona işaret etti.


Günde 432 Milyon SMS

Son üç aya (92 gün) bakıldığında günlük ortalama gönderilen SMS sayısı 432 milyona işaret ediyor. Bu gelişmede tüketicilerin pahalı fiyattan konuşmak yerine SMS gönderimini tercih etmesinin büyük etkisi var. Bunun yanı sıra cep operatörlerinin yaptığı SMS kampanyaları, şirketlerin özellikle de bankaların online şube girişlerinde SMS’i kullanması, e-ticaret işinde ve son dönemde internette yıldızı parlayan indirimli alışveriş sitelerinde bu yönteme başvurması hızlı çıkışın diğer sebepleri.

 
Alo’da 31.7 Milyar Dakika

Cep operatörlerinin görüşmeye karşılık gelen toplam trafik miktarında üçüncü çeyrekte artış yaşandı. Burada SMS tarafındaki kadar hızlı bir yükseliş olmasa da toplamda 31 milyar 740 milyon dakikaya ulaşıldı. Geçen yılki toplam trafik miktarı 29 milyar 160 milyon dakika olarak açıklanmıştı. Buna göre son bir yılda SMS’te yüzde 17 büyüme yaşandı, ses tarafında büyüme yüzde 9’da kaldı. 2010’un ikinci çeyreğinde ise 30 milyar 990 milyon dakikalık trafik vardı. Üç operatörün pazarda kıyasıya rekabetiyle düşen dakika fiyatları burada yakalanan yükselişte etkili oldu.


 Dünya 6 Trilyon SMS’e Koşuyor

Uluslararası Telekomünikasyon Birliği’nin (ITU) yayımladığı son istatistikliğe göre 2007 yılında tüm dünyada 1.8 trilyon SMS gönderilirken bu rakam 2009’da üçe katladı, 2010 yılında ise 6.1 trilyon SMS’e ulaşılması öngörülüyor. ITU buna göre 2007’de dünyada saniyede 56 bin SMS gönderilirken, 2008’da bu rakamın 89 bine, 2009’da 137 bine çıktığını bildiriyor. ITU’nun 2010 tahmini ise dünyada saniyede 192 bin SMS gönderimine işaret ediyor. En büyük pazar ABD olurken en hızlı büyüyen ülke bu alanda Çin.

 
İnternet Abonesi 8 Milyon

BTK’nın yayımladığı son raporda internet abone sayısının 2010’un üçüncü çeyreğinde 8 milyon 42 bine çıktığı görülüyor. Bunun 6.5 milyonunu hızı internet erişimi olarak bilinen ADSL’deki aboneler oluşturuyor. Mobil internette ise (1.15 milyon abone) 3G’yle birlikte büyük artış yaşandı. Geçen yıla göre burada yüzde 430 büyüme dikkat çekiyor.


Kaynak: milliyet.com.tr

11 Kasım 2010 Perşembe

Turkcell Mobil Ödeme Logosu Yenilendi!

Turkcell tarafından sunulan Turkcell Mobil Ödeme, yeni logosunu paylaşıma sundu.

Son bir yılda 600 bin kullanıcıya ulaşan mobil ödeme gün geçtikçe kullanım alanını genişletiyor ve en alternatif ödeme kanalı olma özelliğini sürdürüyor.

Mobil yaşamın önemli oyuncularından biri olan Turkcell Mobil Ödeme servisi, yeni ve dinamik logosuyla hizmetine devam ediyor.

Yenilenen Turkcell Mobil Ödeme logosunu gördüğünüz her noktadan, yaptığınız alışverişlerin ödemesini cep telefonunuzla gerçekleştirebilirsiniz.

Ayrıntılı bilgi için TIKLAYINIZ.

MOBİLTİM E-DERGİ EKİM SAYISI YAYINDA !!!

Okumak için tıklayınız: http://mobiltim.com.tr/bulten/